jak prošpikovat maso

Vloženo: 02.01. 2019 | Zobrazeno: 4029 x

obrázek

Špikování je velmi jednoduchá úprava masa, která mu dodává lepší chuť a šťavnatost.

Ke špikování jsou vhodná masa, které poté pečeme nebo dusíme.

Jen několik minut práce přináší vynikající výsledky.

tenký ostrý nůž

Do masa uděláme zářez – dutinu, do kterého zastrčíme požadovanou surovinu.

Pokud pracujeme se špekem nebo slaninou je vhodné nakrájet je na proužky (hranolky) a dát na cca 20-30 minut do mrazáku. Poté co ztuhnou, můžeme s nimi velmi dobře pracovat.

Špek nebo slaninu zasouváme do masa ve směru vláken. Aby bylo maso dobře ochucené a šťavnaté, prošpikujeme ho větším množstvím – klidně 4 až 5 hranolků.

K prošpikování můžeme použít např. česnek nebo kořenovou zeleninu.

špikovací jehla

Velmi jednoduchý a praktický způsob špikování - proužky špeku, slaniny nebo jiných ingrediencí se uzavřou do ozubeného konce jehly a protáhnou se masem.

Špikujeme-li maso slaninou, nakrájíme ji na cca 7 cm dlouhé a 0,5 cm silné špalíčky. Jednotlivě je vkládáme do špikovací jehly, kterou propíchneme maso, protáhneme a přidržíme slaninu tak, aby zůstala v mase.

 

Pokud to s vařením myslíte opravdu vážně, tak špikovací jehla by ve vaší kuchyni rozhodně neměla chybět. Pořídíte ji za několik desítek korun.

 

                                           

 

 

 

 

 

 

Sdílejte článek!
banner