jak prošpikovat maso
Vloženo: 02.01. 2019 | Zobrazeno: 4029 x
Špikování je velmi jednoduchá úprava masa, která mu dodává lepší chuť a šťavnatost.
Ke špikování jsou vhodná masa, které poté pečeme nebo dusíme.
Jen několik minut práce přináší vynikající výsledky.
tenký ostrý nůž
Do masa uděláme zářez – dutinu, do kterého zastrčíme požadovanou surovinu.
Pokud pracujeme se špekem nebo slaninou je vhodné nakrájet je na proužky (hranolky) a dát na cca 20-30 minut do mrazáku. Poté co ztuhnou, můžeme s nimi velmi dobře pracovat.
Špek nebo slaninu zasouváme do masa ve směru vláken. Aby bylo maso dobře ochucené a šťavnaté, prošpikujeme ho větším množstvím – klidně 4 až 5 hranolků.
K prošpikování můžeme použít např. česnek nebo kořenovou zeleninu.
špikovací jehla
Velmi jednoduchý a praktický způsob špikování - proužky špeku, slaniny nebo jiných ingrediencí se uzavřou do ozubeného konce jehly a protáhnou se masem.
Špikujeme-li maso slaninou, nakrájíme ji na cca 7 cm dlouhé a 0,5 cm silné špalíčky. Jednotlivě je vkládáme do špikovací jehly, kterou propíchneme maso, protáhneme a přidržíme slaninu tak, aby zůstala v mase.
Pokud to s vařením myslíte opravdu vážně, tak špikovací jehla by ve vaší kuchyni rozhodně neměla chybět. Pořídíte ji za několik desítek korun.
Další recepty
- Nové
- Populární
- Nejlepší
-
vepřové rolky se zelím
(3.0 / 5)
-
vepřové ražniči
(3.3 / 5)
-
vepřová žebra sladkokyselá
(2.9 / 5)
-
panenka po anglicku
(2.9 / 5)
-
francouzské brambory
(2.8 / 5)
-
jelení guláš
(3.8 / 5)
-
kuře Kung Pao
(4.4 / 5)
-
pražma na citrusech
(4.3 / 5)
-
plněné papriky
(4.1 / 5)
Doporučujeme články
-
148 receptů - pomalý hrnec
kvalitně a chutně více
-
denní výběr + hodnocení
inspirace k vaření více
-
vybíráme pomalý hrnec
doporučujeme více