znojemská omáčka
- Kategorie: Hovězí
- Vloženo: 01.01. 2019
- Čas přípravy : 20 min
- Doba vaření : 6 hod
- Počet porcí : 4
- Stupeň vaření : 1
Ingredience
- 600 g hovězího masa - zadní
- 100 g uzeného špeku
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce sádla
- 4 ks kyselé okurky – znojemské
- 2 lžíce láku z okurek
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- 500 ml hovězího vývaru
- sůl, pepř
Postup přípravy
Krok č.1
Maso omyjeme, osušíme a prošpikujeme uzeným špekem, který jsme nakrájeli na drobné hranolky. Pro lepší práci se špekem je dobré nakrájet ho na hranolky a na několik minut nakrájené hranolky dát do mrazničky.
Krok č.2
Prošpikované maso osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi se sádlem maso zprudka ze všech stran orestujeme dohněda - vyndáme z pánve a odložíme stranou.
Krok č.3
Ve výpeku na pánvi orestujeme dozlatova na drobné kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme cca 1 lžíci jemně nakrájeného špeku, zaprášíme moukou a ještě chvilku restujeme. Přidáme hořčici, podlijeme trochou vývaru a dobře promícháme. Celý obsah pánve přendáme do nádoby pomalého hrnce.
Krok č.4
Do pomalého hrnce přidáme orestované maso, podlijeme zbytkem vývaru, přidáme 2 lžíce láku z okurek a vaříme.
Krok č.5
Po uvaření maso vyndáme a nakrájíme na plátky. Do omáčky v pomalém hrnci přidáme na drobné kostičky nakrájené okurky, které jsme před tím krátce orestovali na pánvi společně s cca 1 lžící na kostičky drobně nakrájeného uzeného špeku. Necháme krátce provařit a přidáme plátky masa, aby se prohřály. Dle potřeby osolíme a můžeme zjemnit kouskem čerstvého másla.
Krok č.6
Jako přílohu doporučujeme houskový knedlík. Trochu orestovaných okurek se slaninou můžeme nechat stranou a omáčku s masem jimi posypat.
Průměrné hodnocení
(2.8 / 5)
530 lidí již hlasovalo
6638