lečo speciál
- Kategorie: Ostatní
- Vloženo: 22.02. 2019
- Čas přípravy : 20 min
- Doba vaření : 3 hod
- Počet porcí : 4
- Stupeň vaření : 1
Ingredience
- 200 g slaniny
- 3 ks klobásy
- 3 ks vejce
- 800 g paprik
- 800 g rajčat
- 3 ks cibule
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 ks bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 4 kuličky nového koření
- sádlo
- sůl, pepř
Postup přípravy
Krok č.1
Rajčata a papriky oloupeme. ------ Rajčata: Vyřízněte konec, kde byla stopka, tak na protilehlém konci nařízněte slupku do kříže. Vložte do misky a zalijte vroucí vodou, aby rajčata byla ponořená. Asi za minutu vodu slijte, rajčata ochlaďte ve studené vodě. Slupka půjde snadno odstranit. ...................... Papriky: Škrabkou na brambory je oškrábejte. Zbavte jádřince, rozkrojte je na několik kusů a dočistěte.
Krok č.2
Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na silnější kolečka a lehce orestujeme na rozpálené pánvi se sádlem. Přendáme do nádoby pomalého hrnce.
Krok č.3
Dále na pánvi orestujeme nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, posypeme ji sladkou a uzenou paprikou, přidáme prolisovaný česnek a ještě krátce orestujeme. Opravdu jen krátce, aby paprika nezhořkla. Vše přendáme do pomalého hrnce. Přidáme na proužky nakrájenou oloupanou papriku, oloupaná pokrájená rajčata, bobkový list a nové koření. Osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a vaříme. Před koncem vaření přidáme do leča vejce.
Krok č.4
Cílem je, aby vajíčka zhoustla, lečo zahustila, ale ještě se nestačila srazit. Vejce vyklepněte do hrnečku a důkladně rozkvrdlejte vidličkou se špetkou soli. Vlijte je do vařícího se leča a hned začněte míchat. Míchejte tak dlouho, dokud se nedostanete k požadované hustotě. Správná hustota je asi jako pudink a není zde známka po hrudkách nebo sražení. Trvá to tak 1-2 minuty.
Krok č.5
Podáváme s čerstvým pečivem nebo vařeným bramborem.
Průměrné hodnocení
(2.9 / 5)
453 lidí již hlasovalo
4245